Domov

Ženske v akciji, ki poudarja potrebo po spremembi …

Mednarodna ekipa žensk iz Evrope in Bližnjega vzhoda namerava aprila 2018 presmučati zadnjih 100 km do severnega tečaja. Odpravo sicer čakajo številne fizične ovire – temperature do minus 40 C, severni medvedi in premikajoče ledene plošče – njen glavni namen pa je v spodbujanju dialoga in razumevanja med ženskami iz zahodnih in arabskih kultur. Ob tem želijo članice odprave navdušiti ženske, da presežejo pričakovanja drugih in izpolnijo lastne življenjske ambicije.


Odprava

Odprava se bo zbrala v kraju Longyearbyen na Svalbardu (ki je del Norveške) in poletela do Barnea, plavajočega baznega tabora na arktičnem ledu. Ekipa bo smučala od zemljepisne širine 89°N do geografskega severnega tečaja, predvidoma v desetih dneh pa presmučala približno 60 navtičnih milj (okoli 100 km). Članice odprave bodo spale v šotorih na ledu in potovale na smučeh, za seboj pa vlekle sani, na katerih bodo hrana, gorivo in potrebna oprema za celotno pot. Aprila 2018 je predviden odhod odprave.

Če se morebiti sliši precej enostavno in naravnost, ne pozabite, da bo ekipa smučala preko zamrznjene skorje Arktičnega oceana – led pa se ves čas premika. Če bodo imele srečo, bodo morski tokovi in veter led pomikali v smeri njihovega cilja. Če ne, pa bo led ves čas pomikal ekipo dlje od severnega tečaja, kar pomeni, da se bodo čez noč, ko bodo članice spale, oddaljevale od cilja in bodo morale na koncu presmučati veliko več kot 100 km, da pridejo do cilja.

Mestoma led potiska skupaj, zaradi česar nastajajo zidovi lednih ostankov, visoki kot kakšna soba. Na drugih mestih pa prihaja do razpok, ki razkrivajo vodne kanale. Voda tam hitro zamrzne, zaradi česar nastane tanka skorja ledu – ali je led tam dovolj debel, da zadrži težo smučarke, pa je eno od vprašanj, s katerimi se bodo ves čas soočale članice odprave.

.... in vse to še preden začnemo govoriti o severnih medvedih in temperaturah pod -40C.

Cilj odprave ni zgolj doseči severni tečaj, pač pa na avanturo na nek način odpeljati tudi čimveč ljudi. Ta spletna stran bo zato naša osrednja platforma, na kateri bomo delile podrobnosti o naših pripravah in odpravi sami, kar bomo počele na različne načine. Sproti bomo objavljale zapise, video posnetke, interaktivne zemljevide in podkaste, zato nas le obiščite, če želite spremljati naš napredek.