Ekipa

Ekipo žensk je na podlagi okoli 1000 prijav iz Evrope in Bližnjega vzhoda sestavila britanska polarna raziskovalka, Felicity Aston MBE. Starost ekipe se giblje med 26 in 48 leti, v njej pa so članice različnih poklicev, ozadij, pogledov in izkušenj z odpravami. V ekipi so novinarke, znanstvenice, učiteljice, soproge in matere, poslovne ženske, kreativke in vodičke, ki imajo različna znanja. Vsem pa je skupna zavezanost širši skupnosti in odločenost narediti svet boljšega.

Felicity Aston

14r.jpg

Felicity,  39, prihaja iz Velike Britanije, a živi na Islandiji. Za sabo ima dve desetletji organiziranja in vodenja polarnih odprav, vključno s prvo odpravo Britank, ki so prečile Grenlandijo in doslej najštevičnejšo mednarodno ekipo žensk, ki so smučale do južnega tečaja. Leta 2012 se je zapisala v Guinessovo knjigo rekordov kot prva ženska, ki je sama prečkala celotno Antarktiko – potovanje je trajalo 59 dni, v katerih je presmučala 1744 km. Leta 2015 je postala članica MBE, najodličnejšega reda britanskega imperija, njeno visočanstvo, britanska kraljica Elizabeta II, pa ji je podelila posebno priznanje za njena prizadevanja v zvezi s polarnim raziskovanjem. Lani je na severni tečaj potovala 4x na krovu najmogočnejšega ledolomilca na svetu, I/B 50 Let Pobedy, kar jo je navdahnilo, da se je odločila organizirati to odpravo. «Svet se sooča z globalnimi problemi – kot so bliskovite okoljske spremembe, ki se ne ozirajo na nacionalne meje in interese,», pravi. Rešitve moramo najti skupaj in pri tem pomembno vlogo igrajo ženske. To odpravo sem sestavila s ciljem, da naslovimo pogoste predsodke med ženskami v zahodnih in arabskih kulturah ter ugotovimo, kaj lahko v prihodnje spremenimo.».

Susan Gallon

Susan, 35, je rojena v Franciji. Kot avanturistična morska biologinja, je s področja ekologije sivih tjulnjev doktorirala na Škotskem, preden se je lotila raziskovanja morskih slonov z antarktičnega polotoka in Tasmanije. Vse odtlej raziskovalno sodeluje s skupinami iz Avstralije, Brazilije, Škotske in Francije, ki se na terenu ukvarjajo z označevanjem morskih slonov. Kot morska biologinja se še kako zaveda aktualnih razprav na temo podnebnih sprememb in tudi tega, da se območje Arktike segreva hitreje kot ostale regije na svetu. Ne želi si biti del odprave zgolj zaradi osebnega izziva, pač pa želi prispevati k ozaveščanju o pomenu tega divjega in krhkega koščka sveta. "S pomočjo kulturno tako raznovrstne ekipe in edinstvene priložnosti, ki jo ponuja ta odprava, lahko to sporočilo seže veliko dlje, kot bi morda uspelo izključno znanstveno naravnani misiji, » pravi. « Zame bo najpomembnejši del odprave v otrocih vzbuditi radovednost, da si upajo sanjati o velikih stvareh, razširiti svoja obzorja in že v zgodnjem obdobju svojega odraščanja posvojiti vizijo o opolnomočenih in pustolovskih ženskah.»

Lamees Nijem

Lamees, 26, prihaja iz Kuvajta. Je oblikovalka, specializirana za ustvarjanje digitalnih animacij, ki jo navdušujejo izzivi in nove avanture. «Povprečna pot, tlakovana z že znanim, me nikoli ne zanima. » pravi. « Živo me ohranja lepota raziskovanja in spoznavanje neznanega. Uživam v prilagajanju in življenju v divjini.». Na vprašanje, zakaj želi biti del ekspedicije, Lamees odgovarja : «Želim biti del kulturno mešanega potovanja. Morda prihajamo z različnih delov sveta, a imamo enake instinkte. Vse se želimo preiskusiti v smučanju do severnega tečaja in biti del narave.» Ob tem dodaja : «Enotnost in zavezanost držati skupaj kot človeška bitja je dandanes še posebej pomembna in v čast mi bo na tej odpravi predstavljati svojo državo in našo kulturo. »

Anisa Al Raissi

Anisa, 32, je iz Omana. «Najbolj od vsega si v življenju želim biti na prostem in preiskušati svoje meje, » pravi.  «Pred nekaj leti, ko sem se pridružila Outward Bound Oman, sem imela srečo, da je to postalo moje življenje in hkrati moja služba. Začelo se je, ko sem delala v pisarni in se odločila za veliko spremembo … ko sem visela 120 metrov nad prepadom, sem se odločila, da bi rada to, kar sem takrat čutila, delila z drugimi; ne le strah in nelagodje, ker sem počela nekaj, česar prej nisem, ampak tudi navdušenje, ker sem se predtem bala višine in si nisem mislila, da bom kdaj zmogla kaj takšnega! Zato sem se pridružila tej odpravi. Ne le, da sebi dokažem, da zmorem, ampak da ženskam iz Omana pokažem, da lahko naredimo vse, kar se odločimo.» Vse večje povezovanje med Vzhodom in Zahodom je nekaj, kar mi je zelo blizu – tako moja brata kot tudi jaz sama smo poročeni z Ne-Arabcem oz. Ne- Arabkami – da je ključ v povezovanju, nam je iz dneva v dan vse bolj jasno; ne glede na to, kako različna so naša ozadja, eden od drugega se lahko ogromno naučimo. Vsem, ki to berete; upam, da vas bo naše potovanje spodbudilo k temu, da sledite svojim sanjam!

Asma Al Thani

 Asma, 27, prihaja iz Katarja. Diplomirala je na Virginia Commonwealth University, na Olimpijskem komiteju Katarja pa deluje kot direktorica za področje marketinga in komuniciranja. Med njene zadnje uspehe šteje vodenje marketinške ekipe za nekatere najvidnejše športne dogodke v Katarju, 24. SP v moškem rokometu 2015, SP za atlete invalide 2015 in AIBA svetovno prvenstvo 2015. Kot avanturistka po srcu, je bila Asma med prvimi Katarkami, ki so se v okviru dobrodelne odprave s ciljem zbiranja sredstev za Gazo oktobra 2014 povzpele na goro Kilimanžaro. Med študijem je bila zelo aktivna kot prostovoljka v projektu «Wheels & Heels» pod okriljem ROTA (Reach out to Asia), vodja programa orientacije za bruce in asistentka na Neodvisni šoli za dekleta Al Duhail.  

Mariam Hamidaddin

Mariam, 30, je iz kraja Jeddah v Savdski Arabiji. «Od leta 2011 dalje, ko sem se v Egiptu prvič udeležila večera Odprti mikrofon, se navdušujem nad odpiranjem varnih prostorov za iskreno izražanje. Doživeti trenutke, ko ljudje vzamejo v roke mikrofon in pet minut govorijo o stvareh, ki jim ležijo na srcu, v podpornem okolju, ki te spodbuja, da si, kar si in to deliš z drugimi, je bilo izjemno. To bi moral doživeti vsak, sem si mislila. Verjela sem, da lahko to spreminja naša življenja. In tako sem s pomočjo čudovitih prijateljev mesec dni kasneje začela organizirati tovrstne večere v mojem domačem mestu. Vse odtlej moje življenje ni več isto. Začela sem spoznavati drugačno Jeddah. Dosežki soustvarjanja te platforme so me prepričali, da nadaljujem na tej poti in tako sem leta 2015 odprla prostor za coworking Humming Tree, ki se osredotoča na ustvarjalnost in dobrobit, skupaj pa ga držita skupnost in sodelovanje.»  «Na odpravo sem se prijavila, ker mi predstavlja izziv in priložnost. Avantura z raznovrstno skupino žensk, ki je osredotočena na skupnost, osebno rast in opolnomočenje ? Seveda, da!»

Natasa Briski

Nataša (43), prihaja iz Slovenije. O sebi pravi «prihajam iz Kočevja, ene najhladnejših slovenskih regij, ki jo obdajajo čudoviti gozdovi. Različni športi so del mojega DNK, prav tako tudi potovanja po svetu, raziskovanje različnih kultur in hrane.» Novinarka po poklicu, z več kot 20-letnimi izkušnjami dela za različne medije. Nataša je bila voditeljica priljubljene televizijske športne oddaje, zunanje-politična dopisnica iz Washingtona za najbolj gledano televizijo v Sloveniji in BBC World Report. Danes deluje kot svetovalka za strateško komuniciranje in zaljubljenka v družbena omrežja, si prizadeva za aktivno državljanstvo, spodbuja spolno enakost in promovira znanost. Vodi tudi digitalno medijsko mrežo Meta’s list in so-vodi podkast o medijih, Meta’s tea. "Bila sem že del nekaterih mednarodnih projektov opolnomočenja žensk, a prav ničesar se ne more primerjati z ekspedicijo na Severni tečaj, ki jo sestavljajo ženske, iz tako različnih delov sveta. Obožujem vonj po pravi avantur, blizu mi je tudi ideja o spoznavanju sveta, spoznavanju ekipe in tudi same sebe."

Ida Olsson

Ida, 32, je iz Švedske. Vse od malega se rada zadržuje na prostem. Ida se je izobraževala za učiteljico telesne vzgoje in zgodovine. Med šolanjem je delala kot vodička za rafting na divjih vodah. Potem, ko je nekaj časa delala kot učiteljica, se je povsem posvetila vlogi vodičke. Na najsevernejšem delu Švedske je delala kot vodička za avanture po divjini. V različnih okoljih je vozila motorne snežne sani, med poletnimi meseci pa je goste vodila po švedskih gozdovih z gorskimi kolesi. Trenutno živi v kraju Longyearbyen na Svalbardu in turiste vodi na potovanja s kajaki, snežnimi motornimi sanmi, na treking in izlete z ladjami.

Maryam Al Ansari

Maryam, 28, je iz Združenih arabskih emiratov. Doštudirala je medije in komuniciranje, zadnje čase pa se navdušuje nad pohodništvom. Na univerzi, kjer je študirala, je tri leta delala kot del tehničnega osebja v televizijskem studiu. Z delom je prenehala, ker je želela prepustiti prosto pot avanturistki v sebi: «V svoja potovanja sem začela vključevati vsaj en cel dan pohodništva in v tem sem našla svojo strast. Tako sem teden dni pešačila čez puščavo v Združenih arabskih emiratih, teden dni hodila po gorovju v Butanu, nazadnje pa sem bila tudi v gorovju Atlas, najvišjem vrhu v arabskem svetu. »  «Zelo sem vesela, da sem del te čudovite skupine, ki predstavlja nov izziv v mojem življenju in priložnost druženja z enako mislečimi ženskami. S tem, ko sem del te ekipe, vidim priložnost tudi v tem, da ne glede na razlike v naših kulturah, veri in ozadjih, delim naše skupne cilje. Prav tako želim doživeti okolje na Severnem tečaju, zelo drugačno od naših puščav.

Misba Khan

Misba, 47, skupaj z možem in dvema otrokoma, hčer ima 24 let, sin pa 20, živi v Manchestru. Zadnjih 15 let je del finančne ekipe v Splošni bolnišnici North Manchester. Poleg tega je tudi izučena za posebno versko predstavnico, na oddelku za duševno zdravje pa prostovoljno pomaga pri delu s pacientkami. Misba je rojena v Veliki Britaniji, kjer je tudi odraščala, njena družina pa prihaja iz Pakistana. Ugotavlja, da so ženske v njeni skupnosti včasih precej zadržane, ko gre za to, da izkoristijo svoje potenciale: «V moji službi sem majhen delček etničnih manjšin, kar v luči trenutnih svetovnih kriz in predstavljanja nekaterih skupin v zahodnih medijih včasih predstavlja izziv. » Upa, da bo lahko s tem, ko se je pridružila ekspediciji, gradila mostove med različnimi kulturami z opolnomočenjem žensk znotraj in zunaj njene skupnosti, da pridobijo nove veščine. Ljudem bi «rada pokazala, da se lahko ne glede na to, od kod prihajaš in kaj znaš, vključiš v aktivnosti, ki ti pomagajo, da razvijaš samega sebe ». Zadnjih sedem let gre vsako nedeljo na treking skupaj z Manchester Ramblers, v tem času pa je splezala na različne vrhove v VB, vključno s Snowdonio in Benom Nevisom. «Na pohode sem šla tudi v druge države, pozimi sem bila na trekingu po gorovju Atlas, gori Toubkai v Maroku, leta 2015 pa sem splezala na goro Kilimandžaro in pomagala zbrati 1500 funtov za opremo na oddelku za otroke v Splošni bolnišnici North Manchester. Upam, da uspem na tej ekspediciji in bo to sploh moj največji dosežek. »

Stephanie Solomonides

Stephanie, 33, je odrasla na Cipru in je bila članica rekordne ekspedicije na Južni tečaj Kaspersky Lab Commonwealth Women’s Antarctic 2009. Stephanie je prva oseba iz Cipra (moški ali ženska), ki je smučala do Južnega tečaja – razdaljo 911 km je ekipa premagala v 38 dneh. Leta 2012 je kot njena podpora doma Felicity pomagala pri njenem prečenju Antarktike. «Ta vloga je bila priložnost za sodelovanje z različnimi deležniki, razumevanje administracije in logistike, ki jo zahteva polarna odprava, ter podrobnosti življanja na samem ledu,», je povedala. Veselim se, da bom kot del vodstvene ekipe ponovno lahko sodelovala pri polarni odpravi.